Ο κύκλος του παιχνιδιού

 

 


O Κύκλος παιχνιδιού της HAGS θα σας δείξει το είδος της γνώσης που μπορεί να επιτευχθεί στους διάφορους τομείς του παιχνιδιού, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει στην ανάπτυξη του παιδιού.

Όταν σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα  προϊόντα μας, λαμβάνουμε υπόψη όλα τα διαφορετικά μέρη του  Κύκλου παιχνιδιού. Και όταν είστε έτοιμοι να επιλέξετε τον εξοπλισμό παιδικής χαράς, μπορείτε να δείτε τον
συνδυασμό λειτουργίας  του προϊόντος και των oφελών που έχει το παιδί όταν παίζει με αυτό.

 

 

ΕΓΩ - Προσωπικές Δεξιότητες


Αναπτύσεται η ταυτότητα του και διαμορφώνεται η προσωπικότητα του μέσα από το παιχνίδι, τόσο όταν παίζει μόνο ή με άλλα παιδιά. Το παιδί αναπτύσσεται και μαθαίνει να αντεπεξέρχεται στις διαφορετικές καταστάσεις, παρατηρώντας πώς συμπεριφέρονται τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά με γνώμονα τα όνειρα, τον προγραμματισμό και τη σκέψη.

 

 

ΕΜΕΙΣ - Κοινωνικές Δεξιότητες


Όταν τα παιδιά παίζουν μαζί να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Όταν συναντιούνται με  άλλα παιδιά στην παιδική χαρά το παιχνίδι ρόλων και η συνεργασία πραγματοποιούνται  σχεδόν αυτόματα.

Το παιδί μαθαίνει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις διαθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων παιδιών  ως μέρος του  παιχνιδιού, να συνεργάζεται και να αναλαμβάνει κοινωνική ευθύνη.

 

 

ΑΡΙΘΜΟΙ - Μαθηματικές Δεξιότητες


Όταν ένα παιδί μαθαίνει να αναρριχάται για παράδειγμα,  αναπτύσσει σωματικό και ψυχικό συντονισμό και δύναμη. Μαθαίνει επίσης να μετράει. Ένα βήμα, δύο βήματα, τρία βήματα προς την κορυφή, και ούτω καθεξής.

Το παιχνίδι αποτελεί επίσης τη βάση της μάθησης για τηνεπίλυση συγκεκριμένων, πρακτικών και αφηρημένων μαθηματικών προβλημάτων.

 

 

ΧΩΡΟΣ - Οπτικές Δεξιότητες


Το παιδί αναπτύσσει την αίσθηση του χώρου και την και τη σωματική άσκηση μέσα από το παιχνίδι με το να  απεικονίζει και να φαντάζεται πράγματα.

Η κίνηση που δημιουργείται από το παιχνίδι μαθαίνει το παιδί βλέπει  τις προοπτικές και τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών μεγεθών - μεγάλων και μικρών, κοντά και μακριά , ψηλά και χαμηλά.

 

 

ΦΥΣΗ - Δεξιότητες Φύσης


Όταν παίζει σε εξωτερικούς χώρους το παιδί μαθαίνει να βλέπει  και να κατανοεί τις δυνάμεις της φύσης και πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους. Όλα τα παιδιά είναι περίεργα σχετικά με τη φύση και αισθάνονται άνετα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης μαθαίνουν να παρατηρούν τα φαινόμενα και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα -  να δει πώς ο καιρός και οι εποχές αλλάζουν, πώς τα φυτά και τα ζώα μεγαλώνουν και πώς ο ουρανός και η γη αλλάζουν χρώμα.

 

 

ΖΩΗ - Υπαρξιακές Δεξιότητες


Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τα άτομα με το δικαίωμα της ελευθερίας και της επιλογής.

Το παιχνίδι ρόλων αναπτύσσει επίσης τη γνώση του παιδιού για τη  ζωή και τις κοινωνικές προσδοκίες, και τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον του

 

 

Αισθήσεις - Διαισθητικές Δεξιότητες


Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να σκέφτεται ελεύθερα, χρησιμοποιώντας ευφάνταστες εικόνες, καταστάσεις και ιστορίες.

Παίζοντας μόνο ή και με άλλους, σε φαινομενικά ασφαλείς καταστάσεις, το παιδί μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, να σκέφτεται  διαφορετικά και να ενεργεί αναλόγως.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ - Μουσικές Δεξιότητες


Όταν τα παιδιά παίζουν μαζί συχνά υπάρχει μουσική, με τη μορφή των τραγουδιών και ρυθμών, στα παιχνίδια τους. Ορισμένα παιχνίδια απαιτούν μια αίσθηση του ρυθμού, ώστε να τα παίξουν.

Τα παιδιά που εκπαιδεύουν την ικανότητά τους να διατηρούν το χρόνο , τη μελωδία και το ρυθμό ,αργότερα στη ζωή τους  μαθαίνουν ευκολότερα την γλώσσα την γραμματική και μαθηματικά.

 

 

ΣΩΜΑ - Φυσικές ΔεξιότητεςΚαθώς μεγαλώνει, το παιδί σταδιακά αρχίζει να γνωρίζει το σώμα του και τις φυσικές ικανότητές του. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διάφορα μέρη του σώματος του, πώς λειτουργούν χέρια και τα πόδια, τι μπορεί νακάνει και πού βρίσκονται τα όρια του.

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την νοημοσύνη ,και όσο περισσότερο το παιδί μετακινείται καθώς παίζει, τόσο πιο δεκτικό είναι στη γνώση.

 

 

Γλώσσα - Γλωσσικές Δεξιότητες


Η ικανότητα του παιδιού να σκέφτεται να μιλά, και να χρησιμοποιεί νέες λέξεις αναπτύσσεται μέσα από το παιχνίδι με άλλα παιδιά.

Τα παιδιά αναπτύσσουν συνεχώς τις γλωσσικές τους ικανότητες και την ικανότητα να επικοινωνούν με τα παιδιά και τους ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους - στο σπίτι, με την οικογένεια, όταν παίζει, στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο.